Brisel

Počeo sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana

  • 16.02.2020. 21:48

U Briselu je večeras počeo neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana sa novim rukovodstvom EU, a domaćin je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Sastanku prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, te ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Osim Mišela, skupu u delegaciji EU prisustvuju predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj i premijer Hrvatske Andrej Plenković, zemlje koja trenutno predsjedava Savjetu EU, prenosi RTS.

Vučić je, po dolasku u Brisel, rekao da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.

Mišel je neposredno pred početak sastanka rekao da je riječ o vrlo značajnom susretu posvećenom strateškoj raspravi o zajedničkim ciljevima EU i Zapadnog Balkana.

"Razgovaraćemo o načinima za produbljivanje partnerstva EU i Zapadnog Balkana. Potvrdićemo evropsku perspektivu regiona i dati jasne smjernice o neophodnom napretku u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", izjavio je Mišel.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da Evropska komisija za predstojeći samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu priprema važan investicioni paket.

Večerašnji neformalni sastanak je prvi sastanak novih čelnika EU i lidera Zapadnog Balkana u tom formatu.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм