SAD

Počeo Bajdenov obračun sa Trampom

  • Izvor: B92
  • 09.10.2021.08:46

Bijela kuća je saopštila da Džozef Bajden neće blokirati predaju dokumenata istražnoj komisiji Predstavničkog doma koja istražuje pobunu na Kapitolu Hilu.

Time je praktično pokrenut obračun sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom koji ne želi da se ti dokumenti dostave istražnim organima.

Pismo savjetnice Bijele kuće Dejne Remus upućeno Arhivu SAD zapravo je početak potencijalno dugotrajne pravne bitke oko nemira na Kapitolu, prenosi AP. Tramp, koji je svojim pristalicama na dan nemira poručio da se "bore pakleno" i branio izgrednike koji su tukli policiju i provalili u zdanje američkog Kongresa, pokušava da spriječi kongresnu istragu.

Odbor Predstavničkog doma koji istražuje 6-januarsku pobunu formiran tokom ljeta, sada ima značajan zadatak da ustroji sve detalje i pribavi dokumente i iskaze od svjedoka koji mogu, ali nisu obavezni da sarađuju.

Advokat Stiv Benon, bivši Trampov saradnik, izjavio je da neće učestvovati u istrazi odbor Predstavničkog doma, jer se Tramp poziva na predsjedničku privilegiju i zahtijeva izuzeće.

Benon je bio jedan od najbližih saradnika Donalda Trampa, ali 6. januara nije više bio angažovan u Trampovoj administraciji.

Dva druga Trampova pomoćnika, bivši šef osoblja Bele kuće Mark Medous i bivša zvaničnica u Pentagonu Keš Patel, sarađuju sa odborom, potvrđeno je zvanično iz Predstavničkog doma.