Potresne scene u Australiji

Počelo ubijanje smrtno povrijeđenih kengura

08:29, 10.01.2020.
Izvor: klix.ba
Kris Barton prisiljen je izvršiti eutanaziju smrtno povrijeđenih kengura. Dok drži pušku u ruci, želi plakati. Golf teren Malakuta bio je utočište za životinje koje su bježale od požara u Australiji no sada je postao polje za ubijanje.

Netaknuti nacionalni park koji okružuje grad dom je autohtonih divljih životinja. Kako su požari brzo gorjeli usmrtili su hiljade životinja. Čak i one koje su uspjele pobjeći smrtonosno su povrijeđene.

Četiri kengura koje je Barton morao ubiti u četvrtak ujutro imali su opekotine trećeg stepena na šapama i licima. Njihove užasne povrede nije bilo moguće izliječiti pa su veterinari morali da ih eutanazirati.

– Imam noćne more. Veterinar sam 40 godina i još se nisam navikao. Velika uništenja su grozna. Plačem kada to moram uraditi – kazao je Barton za CNN.

Njegova supruga Elejn Ong također je na rubu suza.

– Životinje pate baš kao i ljudi. Ljudi su toliko istraumirani, a dodatna tramu  kada vide kako životinje pate – kaže ona.

Dodaje kako je ovo mračan i težak posao, ali još je gore ostaviti životinje da trpe bol do sigurne smrti.

Podsjećamo, požar koji mjesecima hara Australijom uništio je mnoge kuće. Od početka sezone požara 2019. godine izgorjelo je 10 miliona hektara zemlje, uginulo je 25 hiljada koala, a izgorjela je i trećina Otoka Klokana.

Vjeruje se kako je 480 miliona životinja smrtno stradalo u požarima u Australiji.