Kazne će biti paprene

Počela da radi prva kamera koja hvata vozače koji koriste telefon za volanom

  • 02.12.2019. 20:52

Australijska država Novi Južni Vels predstavila je u nedelju "kamere za detekciju visoke definicije", dizajnirane da hvata vozače koji koriste mobilne telefone za volanom.

Endru Konstans, ministar Novog Južnog Velsa za puteve, rekao je da će ova tehnologija – prva takve vrste u svijetu – "imati na meti ilegalne telefonske pozive preko fiksiranih i mobilnih kamera". Kamere će koristiti vještačku inteligenciju za pregled slike i detektovaće ilegalno korišćenje mobilnog telefona, prenio je CNN.

"Fotografije koje identifikuje vjerovatno sadrže vozača kako telefonira za volanom, a koje će potom ići na potvrdu ovlašćenom osoblju", saopštili su zvaničnici, dodajući da će slike uhvaćene u sistem biti čuvane na bezbijednom, prenosi Blic.

Tokom sljedeće tri godine širom države vlasti će postaviti 45 portabl kamera na nepoznatim lokacijama i bez znakova upozorenja. Prva tri mjeseca će neposlušni vozači koje uhvati kamera primati pisma upozorenja, a nakon tog perioda za prekršaj im prijeti kazna do 344 dolara, odnosno 457 u zoni škole, ili kazneni poeni u vozačkoj dozvoli.

"Vlada Novog Južnog Velsa je ozbiljna po pitanju smanjenja žrtava na putu i kamere koje detektuju mobilne telefone su jedan način na koji će se to raditi", istakao je Konstans.

Zvaničnici su istakli da je tokom probe novog sistema početkom ove godine uhvaćeno preko 100.000 vozača koji su koristili mobilni dok su vozili. Oko 329 ljudi je poginulo ove godine u saobraćajnim udesima u Novom Južnom Velsu, dok ih je 2018. poginulo 354, prema zvaničnoj statistici. Vlada želi da broj smrtnih slučajeva na putevima smanji za 30 odsto do 2021.

Razgovaranje preko mobilnog u toku vožnje je ilegalno u Novom Južnom Velsu, ali je dozvoljeno koristiti “hends fri” tehnologiju (slušalice). Korišćenje drugih funkcija, uključujući društvene medije, video pozive, fotografisanje i slušanje muzike je dozvoljeno samo ako je vozilo parkirano.