U nesreći je stradala 41 osoba

Pilot otkrio šta se dešavalo u avionu neposredno pred požar

18:37, 06.05.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Samo 37 putnika je preživjelo stravičnu avionsku nesreću u Moskvi. Smatra se da su ostali poginuli zbog toksičnog dima koji je ispunio trup aviona.

"Većina putnika koji nisu uspjeli da na vrijeme pobjegnu iz aviona su se ugušila u dimu”, rekao je izvor za Tass.

“Detaljan izvještaj će biti dostupan nakon forenzičkog istraživanja. U ovom trenutku možemo samo zaključiti da su se ugušili”, dodao je izvor.

Nesreća se dogodila na moskovskom aerodromu kada se avion SU-1492 sa 73 putnika i petero članova posade zapalio po prisilnom sletanju nedugo nakon poletanja. Uz 41 poginulu osobu, hospitalizovano je još devetero ljudi. Troje je zadobilo teške povrede, a ostali su nešto lakše povrijeđeni.

Pilot Aeroflotovg aviona koji je letio za Murmansk potvrdio je da je trup aviona nakon uzletanja pogodila munja te su tada prešli na ručno upravljanje. Zbog udara su pukle veze s kontrolom leta, ali posada je uspjela da uspostavi vezu na frekvenciji u slučaju nužde, prenosi Neva.Today.

“Kontrolori leta su nam pomogli, oni su nas navodili na pistu. Brzina nije bila prevelika, bila je to normalna brzina za sletanje”, opisao je situaciju pilot.

Po njegovim riječima požar je buknuo nakon sletanja, u vazduhu ga nije bilo. Jedan od razloga mogli su biti i puni rezervoari za gorivo.

Ranije je istražni tim definisao glavne moguće razloge za nesreću: nedovoljno iskustvo pilota, kontrolora leta i radnika koji su vršili tehnički nadzor aviona; neispravnost aviona; nepovoljni vremenski uslovi.