Nakon tragedije na aerodromu u Moskvi

Pilot: Brzina slijetanja je bila normalana

13:20, 06.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Kapetan u "Aeroflotu" Denis Evdokimov, pilot aviona "superdžet-100" koji se juče zapalio na aerodromu u Moskvi, rekao je da je brzina prilikom slijetanja bila normalna i da je požar možda izbio zbog punih rezervoara i poskakivanja letjelice.

Evdokimov je rekao kanalu "Baza" da je nešto snažno puklo i da se dogodio jak bljesak nekoliko trenutaka prije nego što su piloti počeli prinudno spuštanje prema aerodromu Šeremetjevo. 

Situaciju je dodatno otežala činjenica da je komunikacija sa kontrolom leta otkazala "zbog udara munje", prenijela je "Raša tudej". 

Posada nije imala drugog izbora osim da izvrši manuelno slijetanje. Uspjeli su da nakratko obnove radijsku vezu sa kontrolom leta i dobiju uputstva za slijetanje, rekao je Evdokimov. 

Tokom pokušaja slijetanja, avion je udario u pistu nekoliko puta i vjerovatno oštetio rezervoare za gorivo, zbog čega je izbio požar u zadnjem dijelu. 

Kapetan nije mogao da objasni zašto je slijetanje bilo toliko grubo i samo je rekao da je odmah potom izbio požar. 

"Brzina nije bila velika, bila je normalna. Postupali smo prema uputstvu za let", rekao je pilot. 

Avion je u tom trenutku bio mnogo teži zbog punih rezervoara, što je veoma otežalo spuštanje letjelice težine 45 tona na pistu, dodao je Evdokimov. 

On je rekao da je sa svojim prvim oficirom poštovao protokol za pretežak avion i da je moguće da požar izbio zbog odskakivanja. 

Zvaničnici su potvrdili da je od 78 ljudi u avionu poginula 41 osoba.