Petorica militanata osuđeni na smrt zbog ubistva blogera

  • 16.02.2021. 09:35

Sud u Bangladešu osudio je danas na smrt pet članova islamističke militantne grupe zbog ubistva američkog blogera koji je kritikovao vjerski ekstremizam prije šest godina.

Avidžt Roja, američki državljanin porijeklom iz Bangladeša, ubijen je u februaru 2015. godine u napadu grupe koja ga je sasjekla mačetama dok se sa suprugom vraćao kući sa sajma knjiga u Daki.

NJegova supruga Rafida Ahmed, koja je takođe bloger, zadobila je povrede glave i izgubila je jedan prst.

"Optužbe protiv njih dokazane su van svake sumnje. Sud im je izrekao najvišu kaznu", rekao je javni tužilac Golam Sarvar Kan nakon izricanja presude u Specijalnom antiterorističkom sudu u glavnom gradu Daki pod jakim mjerama obezbjeđenja.

Sud je, takođe, jednog čovjeka osudio na doživotnu robiju za ovaj napad, rekao je Kan.

On je dodao da šestorica muškaraca osuđenih danas pripadaju domaćoj militantnoj grupi Ansar Ulah Bangla /Ansar Ullah Bangla Team/, koje je inspisirana Al kaidom, i za koju policija kaže da stoji iza ubistava više od desetak sekularnih aktivista i blogera.

Sajed Ziaul Hak, otpušteni armijski general za koga se vjeruje da je vođa grupe i koji je organizator ubistava, kao i još jedan član grupe, osuđeni su na smrt nakon što im je suđeno u odsustvu, rekao je Kan.

Većinski muslimanski Bangladeš suočavao se sa nizom smrtnosnih napada od 2013. do 2016. godine čije su mete bili blogeri, sekularni aktivisti i pripadnici vjerskih manjina. Za većinu napada odgovornost je preuzela "Islamska država" ili grupe povezane sa Al kaidom.

Najozbiljniji napad dogodio se u julu 2016. godine kada su napadači upali u kafić u diplomatskom kvartu Dake i ubili 22 osobe, većinom strance.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)