Užasna greška

Pepeo njemačkog neonaciste sahranili u grob jevrejskog učitelja

  • Извор: РТС
  • 12.10.2021. 21:41

Na berlinskom groblju u grobno mjesto jevrejskog učitelja sahranjen je pepeo prominentnog neonaciste koji je negirao holokaust.

Četrdesetosmogodišnji neonacistički aktivista Henri Hofenmajer sahranjen je prošlog petka na groblju Stansdorf u okviru ceremonije kojoj su prisustvovali omraženi desničarski ekstremisti poput Horsta Malera, jednog od osnivača Bader Majnhof grupe, a sada istaknuti neonacista.

Hofenmajer je stekao status mučenika u njemačkim desničarskim krugovima nakon što je dobio zatvorsku kaznu zbog serije antisemitskih pisama u kojima je opisivao Holokaust kao laž.

Ono što je problem kod samog čina sahrane jeste što se na fotografijama vidi da je urna sa ostacima Hofenmajera sahranjena u raku ispred nadgrobnog spomenika Maksa Fridlendera, jevrejskog profesora muzike koji je preminuo od šloga 1934. godine.

Tokom sahrane, Fridlenderov nadgrobni spomenik je pokriven crnim čaršavom i znakom sa Hofenmajerovim imenom i citatom iz Jevanđelja po Jovanu: „I saznaćete istinu i istina će vas osloboditi.“

Biskup lokalne crkve rekao je da ispituju okolnosti pod kojima se takva užasna greška desila, kao i da postoje tvrdnje da je to zapravo bila i namjera desničara.

Evangelistička crkva, koja vodi brigu o groblju površine 200 hektara, kaže da je prije nekog vremena grobno mjesto ispražnjeno i da su Fridlenderovi kremirani ostaci odstranjeni, što je uobičajena praksa sa grobnicama čiji zakup nije obnovljen 20 godina.

Njegova nadgrobna ploča, međutim, ostavljena je da stoji jer je proglašena kulturnim spomenikom.

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм