Konferencija o Bliskom istoku

Pens optužio Evropu da podriva sankcije Iranu

  • 14.02.2019.21:03

Potpredsjednik SAD Majkl Pens optužio je evropske sile da podrivaju mjere Vašingtona protiv Teherana pokušajima da ukinu sankcije protiv Irana.

On je na konferenciji o Bliskom istoku u Varšavi istakao da pojedini vodeći evropski partneri SAD nisu ni blizu saradnje. 

"Nažalost, neki od naših vodećih evropskih partnera nisu ni blizu spremnosti na saradnju. Zapravo, oni vode napore usmjerene ka stvaranju mehanizma za ukidanje sankcija", rekao je Pens. 

Pens je evropske sile koje su potpisale sporazum sa Iranom pozvao da učine isto što i SAD, rekavši da je "došlo vrijeme da se evropski partneri pridruže Vašingtonu". 

Potpredsjednik SAD istakao je da nova šema evropskih zemalja za trgovinu sa Iranom predstavlja pokušaj da se prekinu sankcije Vašingtona protiv Teherana. 

On je upozorio da će takav korak samo ojačati Iran, oslabiti EU i stvoriti još veću distancu između SAD i Evrope. 

Evropske diplomate odbacile su navode Pensa, uz objašnjenje da zemlje EU žele da navedu Iran na dobre rezultate, a ne na to da napusti sporazum. 

Konferenciji nisu prisustvovali predstavnici Irana, Rusije i palestinskih teritorija. 

Evropske sile, koje su se suprotstavile odluci administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz sporazuma o nuklearnom programu Teherana, otvoreno su bile skeptične u vezi sa izostavljanjem Irana sa konferencije o Bliskom istoku. 

Tramp je prošle godine saopštio da se Vašington povlači iz sporazuma sa Iranom i da ponovo uvodi sankcije Teheranu.