Pauzirana upotreba vakcine Džonson i Džonson

  • 14.04.2021. 08:09

SAD, EU i Јužnoafrička Republika privremeno obustavljaju upotrebu vakcine protiv kovida 19 kompanije Džonson i Džonson, poslije izvještaja o rijetkom obliku krvnog ugruška.

Registrovano je šest slučajeva nakon što je dato više od 6,8 miliona vakcina, saopštila je američka Administracija za hranu i lijekove.

Džonson i Džonson je pauzirao davanje vakcina u EU, koja je počela ove sedmice, prenio je Bi-Bi-Si.

Odluka je donesena poslije sličnih slučajeva tromboze koja se pojavila poslije upotrebe Astra Zenekine vakcine. Nakon toga uvedena su ograničenja za upotrebu ove vakcine.

FDA je saopštila da preporučuje privremenu obustavu "iz opreza". Agencija je potvrdila da je jedan pacijent umro od komplikacija izazvanih krvnim ugruškom, a još jedan je u kritičnom stanju.

U svih šest slučajeva riječ je o ženama starosti od 18 do 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana poslije vakcinacije.

Nakon ovog savjeta, sve američke federalne države prekinule su davanje vakcine kompanije Džonson i Džonson do završetka dodatne istrage o njenoj bezbjednosti.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.