"Sputnjik"

Patrijarh Irinej podržao kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

  • 29.09.2018. 12:22

Patrijarh srpski Irinej, zajedno sa patrijarsima Aleksandrijske i Јerusalimske pravoslavne crkve, izrazio je podršku kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije, rekao je Aleksandar Volkov, predstavnik za štampu patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

On je rekao da su tu podršku izrazili i poglavari Poljske i Češke pravoslavne crkve, kao i predstavnici Grčke pravoslavne crkve, prenosi "Sputnjik".

Volkov je naveo da bi lokalne, odnosno nacionalne pravoslavne crkve, mogle da iniciraju crkvenu skupštinu o problemu povodom odluke vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da prizna autokefalnost crkve u Ukrajini.

"Bilo bi značajno čuti stav svih lokalnih pravoslavnih crkava po tom pitanju, koje je važno ne samo za pravoslavlje u Rusiji i Ukrajini, već mnogo više i za buduće postojanje ujedinjene globalne pravoslavne zajednice", poručio je on.

Predstavnik Moskovske patrijaršije Nikolaj Balašov rekao je da nijedna pomjesna pravoslavna crkva nije podržala inicijativu Carigradske patrijaršije da formira novu crkvu u Ukrajini.

"Do danas nijedna pomjesna crkva nije podržala Carigrad u dodjeli autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Nijedan glas podrške se nije čuo", rekao je Balašov.

On je ukazao na to da Ruska pravoslavna crkva ne raspolaže nikakvom crkvenom imovinom u Ukrajini.

"Na žalost, vlada stereotip da u Ukrajini postoja imovini koja pripada Ruskoj, a ne Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Јa vam otvoreno kažem da tako nešto ne postoji", istakao je Balašov.

Ranije je Vaseljenska patrijaršija saopštila da je u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini imenovala svoje egzarhe u Kijevu.

Tu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija i okvalifikovala je kao napad na kanonsku teritoriju druge pomjesne crkve.

Predsjednik Odjeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene odnose mitropolit Ilarion izjavio je ranije da će Moskovska patrijaršija prekinuti euharističku vezu sa Vaseljenskom patrijaršijom u slučaju da se Ukrajinskoj crkvi da autokefalnost.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)