Saopšteno iz kabineta predsjednika

Pariz spreman da uloži veto na odgađanje Bregzita

21:56, 19.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Francuska je spremna da uloži veto na britanski zahtjev za odgađanje Bregzita u slučaju da London ne ponudi ništa kao alternativu ili da su time ugrožene institucije EU, rečeno je iz kabineta predsjednika Emanuela Makrona.

"Veto je moguć slijed događaja, ako se ne ispune uslovi za odgađanje Bregzita", rekao je neimenovani zvaničnik iz kabineta predsjednika Francuske, dodajući da eventualno odgađanje moraju da podrže sve članice bloka.

On je rekao da će Francuska analizirati eventualni zahtjev za odgađanje u odnosu na dva osnovna kriterijuma, odnosno da li postoji kredibilna strategija ili plan Londona koji će da podrži većina u parlamentu i koje su posljedice po institucije EU.

Pomjeranje datuma Bregzita nakon juna, mjesec nakon izbora za Evropski parlament u maju, značilo bi da Britanija zadrži mjesto komesara u Evropskoj komisiji, poslanike u Evropskom parlamentu i mjesto za stolom lidera EU. Takođe, London zadržava uticaj u procesu donošenja odluka koje se tiču budućnosti bloka, čak i dok pokušava da napusti EU.

"Bregzit bez sporazuma nije poželjan i to ne želi ni EU, ni Francuska niti neka druga članica bloka, ali će se to rješenje nametnuti samo po sebi ako se ne pojavi realna alternativa u narednih nekoliko dana, pa čak i nekoliko sati", rekao je zvaničnik.

Britanija zvanično napušta EU 29. marta.