Bregzit

Pariz negira da Makron Britaniji ponudio ustupke

  • 17.02.2019. 17:54

Francuska je danas negirala pisanje britanskih medija da je predsjednik Emanuel Makron ponudio Velikoj Britaniji ustupke po pitanju "bekstopa" radi okončanja pat pozicije u pregovorima oko Bregzita.

Ovi izvještaji su neosnovani. Stav Francuske je isti kao i EU, a to je da se o sporazumu o povlačenju ne može pregovarati", rekao je neimenovani zvaničnik iz Makronove kancelarije. 

Britanski dnevnik "Tajms" piše da su Francuska i druge članice EU spremne da daju garancije za "bekstop" i da je Makron ublažio svoj stav "kako bi pomogao da bude usvojen sporazum o povlačenju Britanije iz EU". 

Britanski premijer Tereza Mej traži izmjene dijela sporazuma sa Briselom, koji je najviše sporan, a riječ je o dogovor u vezi sa "bekstopom" prema kojem bi Sjeverna Irska, za razliku od drugih dijelova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU. 

Mejova planira da razgovara sa liderima svih članica EU i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom kako bi uspjela u namjeri da dobije izmjene sporazuma o povlačenju iz bloka. 

Brojni poslanici britanskog parlamenta, posebno iz vladajuće Konzervativne partije, strahuju da bi "bekstop" nakon Bregzita mogao da blokira London u trajnoj carinskoj uniji sa EU. 

Poslanici nisu podržali dogovor o Bregzitu postignut između britanskog premijera Tereze Mej i EU zbog čega su sve veće šanse da će London iz članstva evropskog bloka 29. marta izaći bez uređenog prelaznog sporazuma, što bi moglo da omete trgovinske i druge veze. 
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.