Vatikan

Papa prihvatio ostavku kardinala zbog seksualne afere

  • 28.07.2018. 18:23

Papa Franjo prihvatio je ostavku čuvenog američkog kardinala Teodora Mekerika (88), kome je zbog optužbi za seksualno zlostavljanje već bilo zabranjeno da vrši službu, saopštio je Vatikan.

"Sveti otac je primio pismo u kome kardinal Teodor Mekerik, penzionisani nadbiskup Vašingtona, podnosi ostavku na članstvo u kardinalskom kolegijumu. Papa Franja prihvata ostavku iz kolegijuma i naredio je njegovu suspenziju iz svih javnih službi, uz obavezu da ostane u jednoj kući da bi vodio život posvećen molitivi i pokajanju dok se optužbe protiv njega ne ispitaju u okviru redovnog kanonskog procesa", navedeno je u saopštenju.

Kardinal Mekerik, sveštenik koji je bio biskup i nadbiskup Njujorka prije nego što se 2001. preselio u Vašington, jedan je od u inostranstvu najpoznatijih američkih kardinala.

Iako je formalno u penziji, Mekerik je i dalje putovao, posebno da bi branio ljudska prava. Bio je među vodećim glasovima podrške za mjere protiv sveštenika pedofila u SAD. U saopštenju od 20. juna, kardinal iz Njujorka Timoti Dolan je naveo da je ta parohija dobila podatke o navodnom zlostavljanju koje je Mekerik počinio "prije skoro 45 godina".

U skladu s Poveljom o zaštiti djece koju su američki biskupi usvojili 2002. poslije skandala u bostonskoj parohiji, istragu je povela "nezavisna agencija", a rezultati su predati komisiji koja je ocijenila da su optužbe "kredibilne i potkrepijljene", rekao je Dolan.

Prema riječima Dolana, Mekerik "prihvata odluku iako tvrdi da je nevin".

Prema pisanju Vašington posta, Mekerik je zlostavljao adolescenta.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)