Poslije finansijski malverzacija

Papa krenuo u rat protiv vatikanske mafije

  • 04.10.2019. 22:53

Poglavar Rimokatoličke crkve imenovao specijalnog tužioca poslije skandala zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Papa Franjo je imenovao jednog od vodećih tužilaca za borbu protiv mafije za predsjednika krivičnog tribunala Vatikana u trenutku izbijanja novog skandala oko navodnih finansijskih malverzacija u srcu Svete stolice, pišu Novosti.

Đuzepe Pinjatone imenovan je u četvrtak, dva dana nakon što je policija izvršila raciju u Apostolskoj palati i zaplijenila dokumente i kompjutere od državnog sekretarijata.

Pretresene su i kancelarije Agencije za finansijski nadzor Vatikana koja je zadužena za registrovanje moguće pranje novca i druge finansijske transakcije.

Pres-služba Vatikana nije željela da objavi više navoda o racijama izuzev da su zasnovane na izvještaju Banke Vatikana i kancelarije generalnog revizora o ranijim finansijskim operacijama.

Navodi se da se transakcije odnose na vatikanske nekretnine u Londonu. Časopis je objavio, kako je naveo, direktivu vatikanske policije svim zaposlenima u Svetoj stolici u kojoj se izvještava o suspenziji pet zaposlenih u Vatikanu iz predostrožnosti.

Vatikanski list "Oservatore Romano" osudio je objavljivanje te direktive uz slike i imena petoro ljudi, navodeći da se radi o "medijskom blaćenju". U uvodniku na naslovnoj strani vatikanski list je naveo da je istraga pokazala da djeluju finansijske reforme koje je prije deset godina pokrenuo papa Benedikt XVI.

Pinjatone se povukao u maju sa mjesta glavnog tužioca Rima, gdje je vodio istrage o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu kao i italijansku stranu istrage o sumnjivoj smrti italijanskog postdiplomca u Egiptu.

Prije toga Pinjatore je bio tužilac u Palermu i Ređo Kalabriji, gdje je vodio glavne antimafijske istrage o kriminalnim grupama Koza nostra i Ndrangeta.

Krivični tribunal Vatikana bavi se zločinima koji se dešavaju na teritoriji Vatikana ili uključuju dipolomate Vatikana. Krivični zakon zasnovan je na italijanskom krivičnom zakonu sa elementima crkvenog prava.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.