Braća Karamazov

Papa Franja citirao Dostojevskog

  • 04.02.2019. 22:27

Rimski papa Franja, koji se nalazi u apostolskoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u govoru posvećenom međuverskom dijalogu citirao je roman „Braća Karamazovi“ ruskog pisca Fjodora Dostojevskog.

"Hrabrost da se bude drugačiji je duša dijaloga čija je osnova iskrenost namjere. Dijalog se kompromituje izmišljotinom koja povećava rastojanje i sumnju. Ne možete proglasiti bratstvo i onda djelovati u suprotnom smijeru. Kako je govorio savremeni pisac, onaj koji sam sebe laže i svoju laž sluša, taj dolazi dotle da nikakvu istinu ni u sebi, niti oko sebe ne opaža, dakle, dolazi do nepoštovanja i prema sebi i prema drugima“, rekao je papa.

Riječi o laži izgovara starac Zosima u drugoj knjizi ruskog klasika.

Prema papinim riječima, on je stigao u Abu Dabi kao „vijernik željan mira i brat koji traži mir sa svojom braćom“.

"U ime Boga Stvoritelja svaki oblik nasilja mora biti osuđen bez oklevanja, jer je to ozbiljno skrnavljenje Božjeg imena kako bi se njime opravdala mržnja i nasilje prema bratu. Ne postoji nasilje koje se može opravdati religijom“, istakao je papa Franja.

On je takođe pozvao sve religije i vijernike da se „zajedno popnu, kao porodica, u barku koja može da prođe kroz uzburkana mora sveta“ i „demilitarizuje“ srca ljudi kao odgovor na ratove i trku u naoružanju.

(Foto: AP)

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.