Dugoročna prognoza

Pakleno ljeto sa žestokim olujama: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

12:57, 05.06.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Portal „Akjuveder“ predviđa da će ljeto u Evropi biti izrazito toplo i sa opasnim prodorima žestokih oluja.

U svom izvještaju „Akjuveder“ navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugalije i Španije do Poljske i Mađarske.

„Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta, kad su rekordne temperature izmjerene u dijelovima Portugalije, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedjelju dana“, naveo je Erik Lester, jedan od „Akjuvederovih“ meteorologa.

On je istakao da se temperature više od 38 stepeni Celzijusovih mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, prenio je hrvatski portal „Ekspres“.

Meteorolog Tajler Rojs izjavio je i to da bi se temperature više od 40 stepeni Celzijusovih mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske i to tokom jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugaliji i Španiji, gdje je moguće da zaređa nekoliko dana s temperaturama od 43 stepena Celzijusovih i više.

Ipak, vrućine neće zahvatiti kompletnu Evropu.

Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina biće Skandinavija i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina padavina.

Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 odsto prosječnih padavina, dok će ove godine to biti između 70 i 100 odsto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo da bude užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga.

Vrućine ne bi trebalo da budu tako brutalne ni na Balkanu, ali uz, kako navode, vrlo gadnu cijenu, jer se na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sjeveru, te Bugarske na istoku, predviđaju oluje sa grmljavinom.

„Ove oluje će donijeti brojne gromove, poplave i razorne vjetrove sa gradom. Najsnažnije oluje biće u stanju da stvore tornada“, kazao je Rojs.