Pada u okean

Pad se očekuje večeras: Kineska raketa nekontrolisano pada na Zemlju, vojska SAD-a je neće rušiti

  • 08.05.2021.08:20

Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin izjavio je kako američka vojska ne planira obarati veliku kinesku raketu za koju se očekuje da će ovog vikenda ući u atmosferu Zemlje.

U razgovoru s medijima, američki ministar je izjavio kako se nada da će ostaci rakete pasti u okean, a prema najnovijim procjenama to bi se trebalo desiti u noći sa subote na nedjelju.

"Američka vojska ima sposobnost da učini mnogo stvari, ali nemamo plan da obaramo raketu. Nadamo se da će sletjeti na mjesto gdje neće nikome naštetiti", rekao je Austin.

Kineska raketa Long March 5B lansirana je u svemir s ostrva Hainan 29. aprila. I dok većina svemirskog otpada sagori u atmosferi, veličina rakete teške 22 tone je razlog za zabrinutost jer bi veliki dijelovi mogli napraviti štetu ukoliko padnu na naseljena područja.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da će dijelovi rakete uglavnom izgorjeti pri ponovnom ulasku u atmosferu te da ona neće predstavljati opasnost za stanovnike na Zemlji.

Takođe, portparol je izjavio kako će kineske vlasti informacije i ponovnom ulasku rakete u atmosferu objaviti na vrijeme.

Nešto ranije, astrofizičar Jonathan McDowell izjavio je kako pad ostataka kineske rakete ne bi trebao zabrinuti stanovnike Zemlje.

"Ne mislim da su potrebne neke preventivne mjere. Rizik od eventualne štete ili mogućnost da dio pogodi nekoga je veoma mala, iako nije zanemariva. Ne bih se brinuo zbog toga", rekao je McDowell.

On je izjavio kako se ostaci kreću velikom brzinom.

Radi se o kineskoj raketi Long March 5B, koja bi prema riječima portparol ministarstva odbrane Mikea Howarda trebala ući u atmosferu Zemlje oko 8. maja. On je potvrdio da Američka svemirska komnada prati putanju rakete.

Tačka ulaska rakete u atmosferu Zemlje ne može biti precizno određena sve do nekoliko sati prije samog ulaska. Raketu je Kina iskoristila za lansiranje svoje svemirske stanice prošle sedmice.

I dok većina svemirskog otpada sagori u atmosferi, veličina rakete teške 22 tone je razlog za zabrinutost jer bi veliki dijelovi mogli napraviti štetu ukoliko padnu na naseljena područja.

Ipak, astrofizičar iz Centra za astrofiziku na Univerzitetu Harvard Jonathan McDowell tvrdi da "nije kraj svijeta".

"Ne mislim da su potrebne neke preventivne mjere. Rizik od eventualne štete ili mogućnost da dio pogodi nekoga je veoma mala, iako nije zanemariva. Ne bih se brinuo zbog toga", rekao je McDowell.

Trenutno je nemoguće prognozirati gdje će ostaci rakete pasti zbog njene brzine. Čak i male promjene okolnosti mogu drastično utjecati na njenu putanju.

Uživo kretanje rakete možete da pratite na ovom videu:

(Klix)