UNSA

"Ovo je pravi masakr": Raste broj samoubistava među policajcima

11:13, 10.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Francuski policijski sindikati ljutito su reagovali na vijest da su još dvoje pripadnika policije izvršili samoubistvo tokom prošlog vikenda.

"Ovo je pravi masakr", rekao je francuskim medijima Tomas Tusen iz policijskog sindikata UNSA.

On je naglasio da je od početka ove godine samoubistvo izvršilo 25 policajaca, dok se prošle godine toliko policajaca ubilo do avgusta.

Žena policajac koja je radila u stanici u predgrađu Pariza pronađena je mrtva sa povredom koju je sama sebi nanijela vatrenim oružjem, objavio je list Parizijen.

Lokalni mediji u gradu Ale javili su da je pronađeno tijelo policajca koji je nestao sedam dana ranije.

U izvještaju Senata prošlog ljeta istaknuto je da se policajci suočavaju sa problemima kao što su prekovremeni sati, iscrpljenost, pritisak i napetost, a sve je to posebno pogoršano građanskim nemirima, kao i terorističkim incidentima, podsjeća Raša tudej.

U izvještaju je tada rečeno da je stopa samoubistava među policajcima veća za 36 odsto u odnosu na druge kategorije stanovništva.

Najviša stopa samoubistava među francuskim policajcima dogodila se 1996. godine, kada je suicid izvršilo 70 pripadnika snaga reda.

"Jedan policajac ubije se na svaka četiri dana. To je zaista previše", saopštio je danas sindikat CFDTA, izražavajući ljutnju i tugu.

Sindikat je pozvao na mjere i inicijativu da se taj problem riješi, jer “istinska suštinska akcija” nije preduzeta posljednjih 20 godina.

CFDT ističe da, iako nema osnovnog suštinskog razloga za porast samoubistava, može se reći da je tome doprinio pritisak na poslu.

"Iako postoje različiti razlozi samoubistava – od ličnih problema do složene situacije na poslu – ovdje je očigledno da su ključni faktori stres i pritisak na policiju koja se svaki dan susreće sa socijalnim nedaćama, hijerarhijskim stresom i stalnim radom i angažovanošću bez pravog odmora”, navodi se u saopštenju sindikata.