Ovi simptomi se javljaju kod osoba koje su primile rusku vakcinu protiv korona virusa

  • 15.09.2020. 17:58

Oko 14 odsto dobrovoljaca koji su vakcinisani protiv korona virusa ruskom vakcinom "Sputnik V", u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, izjavilo je da se osjećaju slabo, da imaju bolove u mišićima i imaju povišenu temperaturu.

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško je saopštio da je „više od 300 vakcinisanih volontera, ili oko 14 odsto, prijavilo slabost, bolove u mišićima tokom 24 sata, i u rijetkim slučajevima povišenu temperaturu.

Sve ove tegobe su navedene u uputstvu za upotrebu kao potencijalni neželjeni efekti.

- Obično tegobe traju dan i po -  rekao je Muraško, dodajući da je vakcina prošla niz kliničkih i pretkliničkih ispitivanja i da se razvija na platformi koja je već korišćena za razvoj vakcina.

- Možemo sa sigurnošću reći da je ova formulacija vakcine sigurna. Međutim, za bilo koji lijek koji je namijenjen širokoj upotrebi moraju da postoje detaljniji podaci o njegovoj upotrebi  kod pacijentata koji imaju različite dijagnoze bolesti i imaju različiti nivo imuniteta - napomenuo je ruski ministar zdravlja.

Ruski ministar zdravlja rekao je da vakcinisane volontere sistematski nadgledaju, putem centra za telemedicinu, visoko obučeni ljekari koji imaju pristup njihovoj istoriji bolesti, odnosno znaju, između ostalog, ko pati od hroničnih bolesti.

- To nam omogućava da imamo čitav spektar podataka tokom treće faze kliničkih ispitivanja - rekao je on.

Mihail Muraško je takođe istakao da se proizvodnja vakcine Sputnik-V odvija prema planu i da su tri velike farmaceutske kompanije u Rusiji započele njenu proizvodnju.

Istovremeno je dodao da je u ovom trenutku prva serija vakcine počela da se distribuira u svim regionima Rusije.

Prvi koji će imati pristup vakcini biće ljekari i medicinske sestre, nastavnici i drugi radnici koji dolaze u direktan kontakt sa javnošću, rekao je Muraško.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)