Osman Kan

Ovako je izgledao čovjek koji je izveo krvoproliće u Londonu: Nedavno ga pustili iz zatvora

10:55, 30.11.2019.
Izvor: avaz
Britanska policija saopštila je da je napadač koji je u petak u Londonu nožem ubio dvije osobe, 28-godišnji Osman Kan, koji je osuđen za terorizam i prošle godine pušten iz zatvora.

- Ta je osoba bila poznata vlastima, a 2012. godine osuđen je za terorizam - kazao je Nil Basu, najviše rangirani britanski oficir za borbu protiv terorizma, dodavši da je uslovno pušten iz zatvora u decembru prošle godine i da je sada najvažnije u istrazi utvrditi kako je došlo do ovog napada. 

Za medije su pojasnili da su u napadu ubijeni žena i muškarac, a dvije žene i muškarac su povrijeđeni i zadržani su u bolnici. 

Prema pisanju nekih novina, Kan je nakon uslovnog puštanja iz zatvora nosio elektronsku narukvicu. Godine 2012. osuđen je na 16 godina zatvora zbog pripadnosti grupi koja je željela počiniti bombaški napad na londonsku berzu.

Pretpostavlja se da je napadač, kojeg je policajac ustrijelio na mjestu napada, imao lažnu eksplozivnu napravu. 

Nešto prije nego što je objavljena vijest da je napadač osuđivana osoba, premijer Boris Džonson, koji se 12. decembra bori za reizbor, rekao je da zločince treba prisiliti da kaznu odsluže do kraja.

- Pogreška je dopustiti ozbiljnim i nasilnim zločincima da ranije izađu iz zatvora i jako je važno da se od toga odučimo i da opasne zločince, a posebno teroriste, osuđujemo na primjerene kazne - kazao je Džonson.

Napad je počinjen nekoliko dana prije početka samita NATO-a na kojem će se u utorak i srijedu u Londonu okupiti brojni šefovi država.