Bergam

Ovako izgleda borba protiv korone u gradu koji je najteže pogođen

15:54, 20.03.2020.
Izvor: Kurir
U bolnici Papa Ivan XXIII u italijanskom gradu Bergamu u Lombardiji svaki novi udah mala je pobjeda u borbi protiv virusa korona. Odeljenja su pretrpana krevetima. Hodnici takođe.

Pacijenti na njima drže se za grudi i teškom mukom dišu uz pomoć respiratora. Ljekari i medicinske sestre užurbano obilaze pacijente, nastojeći im pomoći koliko god mogu.

Situacija nije haotična, ali kad je svaki trenutak presudan, tako može djelovati.

Ovako izgleda svakodnevica u epidemijom virusa korona najteže pogođenoj bolnici u najteže pogođenom gradu u najteže pogođenoj italijanskoj regiji.

Spomenute strašne prizore na frontu rata protiv bolesti COVID-19 zabeležili su novinari Skaj Njuza kada su posjetili Bergamo. U tom ratu osoblje bolnice Papa Ivan XXIII. trenutno gubi.

"Moramo koristiti svaki komadić prostora" otkriva Vanna Toninelli, iz odjeljenja za medije bolnice, dok objašnjava da tradicionalna podjela prostora na čekaonice, hodnike i odeljenja ovdje više ne vrijedi.

Broj zaraženih virusom koji zahtjevaju bolničko liječenje na sjeveru Italije toliko je velik da se bolnice s njim teško nose, a situacija sa sjevera mogla bi se vrlo lako preslikati na ostatak države.

Osoblje bolnice radi punom parom kako se zdravstveno stanje pacijenata ne bi još više pogoršali. Kako se novi pacijenti primaju, tako ih okruže osoblje. Spajaju ih na monitore koji će pratiti njihove vitalne znakove, daju im infuziju i priključuju na respiratore. Oni su najvažniji. Bez njih im ne bi bilo spasa.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivne njege. Tamo se liječe pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika poprilično im je loša, ali u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mjesta. Da su bilo gdje drugo na svijetu, bili bi na intenzivnoj. Da bi ih u bolnicu Papa Ivan XXIII primili u intenzivnu moraju biti na ivici smrti. Nije dovoljno što su "samo" jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na sjeveru Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

A novi pacijenti stalno pristižu. Situacija samo što nije izmakla kontroli.