Sa trona skinula Singapur

Ova zemlja je proglašena najboljim mjestom za život i rad

09:41, 08.07.2019.
Thumbnail
Švajcarska je proglašena najboljim mjestom za život i rad. Tako je ova mala evropska zemlja s trona HSBC-ove liste  skinula Singapur koji je titulu najboljeg držao gotovo pet godina.

Visoki životni standard, konkurentne plate, ali i stabilna politička i ekonomska slika države, uveliko su pomogli da se u ovo vrijeme globalne nesigurnosti popne za čak sedam mjesta.

Ekonomskom klimom zemlje zadovoljno je 80 odsto ispitanika, dok je čak 86 odsto njih iskazalo zadovoljstvo političkom situacijom.

Oko 82 odsto ljudi koji su se zbog posla preselili u Švajcarsku izjavili su da uživaju bolji životni standard u poređenju sa svojom domovinom.

Naime, čak sedam od deset onih koji su se preselili u Švajcarsku sada uživaju viši nivo raspoloživog dohotka s godišnjom prosječnom platom od 111,587 dolara – što je znatno više od globalnog prosjeka od 75.966 dolara.

Uz Švajcarsku i Singapur, na vrhu liste smjestili su se Kanada, Španija, Novi Zeland, Australija, Turska, Njemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

S druge pak strane, na samom dnu liste našao se Brazil, slijedi ga Japan, Indonezija, Južna Afrika, Saudijska Arabija, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kontinentalna Kina, Gernzi i Filipini.