Vatikan

Otvarali grobove, tražili davno nestalu djevojčicu

16:34, 11.07.2019.
Izvor: Hina
Thumbnail
Napori da se razriješi decenijama star slučaj nestale djevojčice što proganja Vatikan su ponovno bili bezuspješni pošto nisu pronađeni ljudski ostaci pri ekshumaciji dva groba iz 19. vijeka.

“Ishod potrage je negativan, nisu pronađeni ljudski ostaci niti ikakve pogrebne urne”, rekao je portparol Vatikana Alessandro Gisotti.

Emanuela Orlandi bila je kćerka radnika u Vatikanu u doba pontifikata Ivana Pavla II. i imala je vatikansko državljanstvo. Nestala je u dobi od 15 godina u središtu Rima 1983. Slučaj je jedan od najvećih misterija savremene istorije Vatikana.

Otvorena su dva groba iz 19. vijeka na vatikanskom groblju pošto je advokatu porodice Orlandi pristiglo anonimno pismo u kojemu se navodi da bi djevojčica mogla biti ondje zakopana.

“Pogledaj gdje anđeo pokazuje”, piše u anonimnom pismu u kojemu se misli na kip anđela na grobu princeze Sofije von Hohenlohe umrle 1836. Vatikanski tužioci takođe su naredili ekshumaciju groba vojvotkinje Charlotte Frederice of Mecklenburg-Schwerin.

“Bili su zaista prazni”, rekao je za televizijski kanal SkyTG24 brat nestale djevojčice koji je svjedočio postupku.

“Svi su bili nekako iznenađeni”, dodao je Pietro Orlandi.

Slučaj koji traje godinama

Negativan nalaz bio je takođe “olakšanje” jer “ne bih znao kako bih reagovao da su pronašli Emanueline ostatke”, poručio je Orlandi.

Slučaj Orlandi godinama je bio povezan s brojnim ‘ludim’ teorijama zavjere, ali nijedna nema jasne veye s Teutonskim grobljem.

U prošlosti su se za nestanak Emanuele Orlandi optuživale obavještajne službe koje su kovale planove protiv Pape, zatim italijanske kriminalne organizacije.