Australija

Otrovali zaštićenu vrstu ptice

  • 12.07.2019. 17:21

Dvije vrste nađenih uginulih ptica pripadaju dvjema vrstama iz porodice kakadua, a otkrivene su u blizini sportskog terena u Adelaideu u utorak i srijedu, javlja BBC. 

Scena kao iz horor filma

Sarah King osnivačica Caspersova centra za spašavanje ptica koja je pozvana na mjesto događaja, kaže da je scena je izgledala kao iz nekog horor filma. Nadodala je da ptice nisu mogle letjeti i ležale su na tlu i plakale od boli. Neke su od ptica prema njenom navodu krvarile iz usta. Upravo zbog toga ona smatra da su otrovane. Neke od živih ptica su odvezene veterinaru, ali im nije bilo spasa. 

Ova uginuća istražuju vladini kabineti

Državni Kabinet za okoliš i vodu je saopštio da uzrok uginuća papiga još nije potvrđen. Uglavnom testiranja su u toku i biće potrebno nekoliko sedmica da se dobiju rezultati.

Jedan veterinar koji je vidio ptice, također je, izjavio je da je više negoli vjerojatno da su otrovane.  

Kako jedna od dvaju vrsta kakadua, tzv. vitki kakadu, pripada zaštićenoj vrsti, počinioc bi mogao dobiti i zatvorsku kaznu. Sarah King je rekla da bi u slučaju da su ptice otrovane toksikološki izvještaj mogao pomoći u praćenje porijekla otrova jer se ljudi moraju registrovati kada kupuju otrov. 

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок