Otkriven "nulti pacijent" pozitivan na koronu u Italiji: Simptom se pojavio na koži u novembru 2019.

  • 13.01.2021. 09:29

Djevojka (25) iz Milana najvjerovatnije je bila "nulti pacijent" od kovida-19 u Italiji. Ona je 10. novembra 2019. godine bila podvrgnuta biopsiji kože zbog atipične dermatoze, za koju se kasnije ispostavilo da je izazvana virusom SARS-CoV-2, piše italijanska La Republika.

Nedugo zatim, kod četvorogodišnjeg djeteta javio se sličan simptom u vidu osipa na koži, a daljim testiranjem utvrđeno je da je dijete bilo pozitivno na korona virus.

Međunarodna studija koju je koordinirao Državni univerzitet u Milanu objavljena u British Journal of Dermatology istraživala je biopsije kože u jesen 2019. prije izbijanja pandemije, pronašavši korona virus kod mladog pacijenta koji je imao samo crveni osip na rukama. Poremećaji kože prisutni su kod oko 5-10 procenata pacijenata inficiranih korona virusom.

Grupa patologa koju koordinira Rafael Đanoti, istraživač na milanskom univerzitetu, uz podršku laboratorije Evropskog instituta za onkologiju i Italijanskog dijagnostičkog centra, pregledala je pod mikroskopom desetak biopsija kože atipičnih dermatoza zabilježenih posljednjih mjeseci 2019. godine. Za ispitane atipične kožne promjene nije bila uspostavljena precizna dijagnoza.

- U našim radovima koji su već objavljeni u međunarodnim časopisima se pokazalo da u ovoj pandemiji postoje slučajevi u kojima je jedini znak kovida-19 onaj kožne patologije. Pitao sam se da li smo mogli da nađemo tragove prisustva SARS-CoV-2 u koži pacijenata sa kožnim oboljenjima prije nego što je zvanično faza epidemije počela - izjavio je Đanoti.

Biopsija uzorka dermatoze mlade žene koja datira iz novembra 2019. pokazala je prisustvo genskih sekvenci RNK iz korona virusa. Ovi podaci su potom potvrđeni nalazom u istim sekvencama genskih struktura virusne RNK identifikovane posebnom tehnikom od strane Evropskog instituta za onkologiju.

- Takođe smo demonstrirali prisustvo virusnih sekvenci SARS-CoV-2 kod šest pacijenata u 2020. godini koji pate samo od dermatoze, ali bez sistemskih simptoma infekcije kovida-19 - dodaje Masimo Barberis, direktor kliničke jedinice za histopatološku i molekularnu dijagnostiku.

Mlada žena rekla je da nije imala drugih simptoma i da su te lezije nestale nakon pet mjeseci. Iz serološkog testa urađenog u junu 2020. godine kod nje su pronađena i antitijela na korona virus u krvi.

Тагови: