Otkriven novi soj korona virusa u Finskoj “Ne može svaki PCR test da ga detektuje”

  • 18.02.2021. 19:25

Naučnici u Finskoj otkili su novu mutaciju korona virusa, piše finski portal Yle.fi.

Nova varijacija SARS-Cov-2 nazvana je Fin-796H. Otkrivena je na jugu Finske i do nje su došli labaratorija Vita i Institut za biotehnologiju Univerziteta Helsinki. Kako su objasnili mutaciju ne mogu da otkriju svi PCR testovi za koje je SZO dao odobrenje.

U članku se ističe da ima slične karakteristike kao britanske i južnoafričke mutacije, ali da se ipak razlikuje.

Određena mutacija u finskoj varijanti novog korona virusa spriječava njeno otkrivanje jednim od PCR testova odobrenih od strane SZO, a Sakari Jokiranta iz Vita laboratorije pojašnjava da je to uočeno prilikom analize uzorka pacijenta koji je u sebi imao upravo tu do tada nepoznatu varijantu novog korona virusa.

Finski naučici ipak još nemaju informacije o tome gdje se ta varijanta tačno razvila, no malo je vjerovatno da se ona razvila u samoj Finskoj, s obzirom da je epidemiološka situacija u toj zemlji takva da su njihove brojke znatno niže nego u drugim državama.

Otpornost na dostupne vakcine te varijante korona virusa zasad nije poznata.

epidemiološkim podacima vezanim za Finsku, u toj zemlji dosad je novim korona virusom bilo zaraženo 51,595 osoba, a ukupan broj smrti iznosi 723. Finska je u srijedu zabilježila 548 novozaraženih.

Oko 240.000 Finaca (od ukupno 5,5 miliona) dosad je primilo COVID-19 vakcinu, prenosi Blic žena.