Otkrili blago, prećutali, pa ga prodavali i "zaradili" zatvor

21:40, 22.11.2019.
Izvor: Tanjug
Dvojica Britanaca koji nisu prijavili pronađeno anglosaksonsko blago vrijedno oko tri milona funti (oko 3,6 miliona evra) i staro više od hiljadu godina osuđena su danas na pojedinačne kazne od 10 i osam i po godina zatvora.

Lejton Dejvis (51) i Džordž Pauel (38) otkrili su u centralnoj Engleskoj veliko blago, uključujući kovanice za koje se vjeruje da potiču iz vremena vladavine kralja Alfreda Velikog, javlja Rojters.

Prema britanskom zakonu, takva otkrića moraju se prijaviti vlasniku zemljilšta i lokalnim vlastima.

Dejvis i Paule su, međutim, odlučili da blago zadrže za sebe i počeli su da puštaju kovanice na tržište, rečeno je na sudu u Vorkesteru.

Pauel je osuđen na 10 godina zatvora, a Dejvis na osam i po godina zatvora.

"Kovanice koje su Dejvis i Pauel pronašli stare su više od 1.100 godina i na njima su ugravirani Alfred i Seolvulf iz saksonsko-vikinškog razdoblja", rekao je tužilac Lesli Milner.

Dodao je da to otkriće ima ogromnu istorijsku vrijednost i da je moralo da bude prijavljeno vlastima, ali da su ga dvojica muškaraca sebično skrivala zarad sopstvene koristi.

Britanski mediji navode da su dvojica muškaraca uhapšena nakon što su među antikvarima počele da kruže glasine o tome da posjeduju izuzetno vrijedno blago i da ga prodaju.

Kralj Alfred je vladao južnim područjem Veseksa od 871. do 899. dok je Seolvulf Drugi u vrijeme Vikinga bio posljednji kralj nezavisne Mersije, sjeverno od Veseksa, od 874. do 879. godine.