Koronavirus

Otkazuju se vjenčanja, skraćuju sahrane: Kina se na sve načine bori protiv zaraze

  • 01.02.2020. 13:30

Kina je zatražila od parova da odgode vjenčanja, a od porodica da maksimalno skrate ceremonije sahrane da bi se suzbilo širenje koronavirusa.

– Parovi, koji su zakazali vjenčanje za 2. februar, treba da odgode proslavu ili da je otkažu – saopštilo je Ministarstvo za civilna pitanja.

Sutrašnji datum 2. februar smatra se srećnim danom u Kini zbog niza istih brojeva i veliki broj parova upravo je za taj dan zakazao vjenčanje. Ministarstvo je saopštilo da će privremeno obustaviti usluge bračnog savjetovanja i zatražilo od svih parova da ne održavaju svečane svadbene ručkove ili proslave.

Takođe, građanima je upućen apel “da sahrane organizuju što kraće, jednostavnije i efkasnije”, kao i da tijela žrtava koronavirusa treba kremirati što je prije moguće.

Radnici koji rade prilikom sahrana treba da nose zaštitnu odjeću i da stalno provjeravaju temperaturu zbog opasnosti od infekcije. Kina je uvela drastične putne restrikcije i produžila novogodišnje praznike da bi suzbila širenje virusa, podsjeća AFP.

Školama i univerzitetima širom zemlje naloženo je da ne nastavljaju nastavu, a fabrikama da odgode povratak radnika na posao. Takođe, od građana se traži da izbjegavaju gužve. Više od 50 miliona ljudi u provinciji Hubei praktično je blokirano nakon uvođenja putnih restrikcija.