Razotkrio ih konobar

Otac i šestero djece devet se godina skrivali u podrumu i čekali ''kraj svijeta''

  • 15.10.2019. 16:35

Policija je iza ormara kuće u Holandiji pronašla skrivene stepenice koje su vodile u podrum, dok su u istom navodno bili otac i šestero djece. Najstariji sin je pobjegao i sve ispričao konobaru u obližnjem lokalu.

Mladić (25) koji je imao dugu kosu, prljavu bradu i zbunjeni pogled stajao je u lokalnom kafiću u holandskom mjestu Ruinvod. Pobjegao je s obližnjeg poljoprivrednog gazdinstva na kojem je živio s ocem i petero braće i sestara koji su mlađi od njega.

Konobaru je ispričao da porodica devet godina živi u podrumu, potpuno izolovana, te da čekaju "kraj svijeta". Slušajući priču, konobar je odmah pozvao policiju koja je iza ormara u dnevnoj sobi pronašla skrivene stepenice koje su vodile u podrum. U zatvorenoj prostoriji policajci su pronašli ostale članove porodice. Najmlađe dijete je bilo staro 16 godina, a majke nije bilo nigdje.

Policija je utorak objavila na Twitteru kako je slučaj prava misterija i da su sve opcije otvorene. Holandski mediji pišu da su otac i djeca u podrumu čekali smak svijeta. Djeca navodno nisu znala da osim njih postoje i ostali ljudi. Komšija je rekao kako je često u vrtu kuće vidio jednog muškarca, te da nije znao da su u kući i djeca.

"Muškarac je u vrtu sadio povrće i držao koze i guske. Dolazio je Volvom svaki dan i bio je ljubazan i pozdravljao je", izjavio je komšija.

Policija je uhapsila stanara gazdinstva. Ne zna se da li je riječ o ocu ili nekoj drugoj osobi. Policija zasad ne želi otkriti detalje kao niti zdravstveno stanje članova porodice.