"O budućnosti Evropske unije"

Orban platio oglas u Hrvatskoj: U šest tačaka kritikovao EU, a sedma se tiče Srbije

  • 01.07.2021. 10:44

Viktor Orban opet je izazvao lavinu komentara nakon poteza koji je šokirao mnoge. Kako prenosi hrvatski "Jutarnji list", mađarski premijer platio je oglas u Večernjem listu koji nosi naziv "O budućnosti Evropske unije".

Osim što je u tom oglasu jasno poručio: "Srbiju treba primiti u EU", hrvatski mediji navode da je čudno to, što premijer jedne zemlje EU plaća i obajvljuje oglas u drugoj državi EU, jer to jednostavno nije praksa.

U plaćenom oglasu se nalazi sedam prijedloga iza kojih stoji Mađarska, a te prijedloge prenosimo redom:


1. U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo "ne" evropskom carstvu.


2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba brisati postavljanje cilja "sve uže povezane unije između naroda Evrope"


3. Odluke neka donesu izabrane vođe, a ne međunarodni NGO-ovi! Kažemo "ne" outsorsingu vladavine prava.


4. Snagu evropske integracije daju zajednički privredni uspjesi. Ako zajedno ne možemo biti uspješniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.


5. Sljedeća decenija biće razdoblje opasnih izazova: ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.


6. Moramo vratiti evropsku demokratiju. Evropski parlament pokazao se slijepom ulicom: zastupa isključivo vlastite ideološke i institucionalne interese. Treba povećati uloge nacionalnih parlamenata.


7. Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.