Austrija  

Opozicija kritikuje Knajselovu zbog pozivnice Putinu

  • 19.08.2018. 10:51

Austrijski ministar spoljnih poslova Karin Knajsel našla se na udaru kritika zbog poziva ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da dođe na njeno vjenčanje.

Ruski predsjednik je juče bio na vjenčanju i čak plesao sa mladom. 

Opozicioni političari u Austriji kritikovali su odluku Knajselove, jer je ta zemlja trenutno na čelu evropskog predsjedništva. 

Knajselova, koju je kao nezavisnog kandidata za funkciju ministra spoljnih poslova nominovala Slobodarska partija Austrije (FPO), udala se za biznismena Volfganga Melingera. 

Poziv da prisustvuju vjenčanju dobili su kancelar Sebastijan Kurc i njegov zamjenik Hajnc-Krstijan Štrahe. 

Međutim, poslanik iz redova Socijalista Evelin Regner rekla je dnevniku "Standard" da dolazak ruskog predsjednika označava "provokacuju evropske dimenzije" zbog Putinovog anti-EU stava. Ona smatra je poziv Putinu na vjenčanje "sramotan". 

"Kako će austrijsko predsjedništvo EU ispuniti tvrdnje da grade mostove i da su pošten igrač? Kakav doprinos procesu iz Minska žele da daju Kurc i Knajselova za rješenje krize u Ukrajini kada javno proslavljaju vjenčanje sa jednom od zaraćenih strana", pita Andreas Šnajder iz Socijaldemokratske partije (SPO). 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkim istakao je da će Beč morati da dokaže da poziv Putinu neće uticati na spoljnu politiku Austrije. 

Prvobitno je pozivnica za vjenčanje Putina smatrano privatnim pitanjem, ali su austrijski mediji navodili da će biti i radnih razgovora na marginama proslave. 

Putin je direktno doputovao na vjenčanje u pokrajini Štajerskoj i odatle je otišao u Berlin na sastanak sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.