Turska poručila Savjetu bezbjednosti UN

Operacija na sjeveru Sirije će biti "proporcionalna, odmjerena i odgovorna"

  • 10.10.2019. 08:13

Turska je poručila Savjetu bezbjednosti UN da će vojna operacija na sjeveru Sirije biti "proporcionalna, odmjerena i odgovorna".

Turska je juče napala položaje kurdske milicije na sjeveroistoku Sirije samo nekoliko dana nakon što su se američki vojnici povukli iz te oblasti.

Turski ambasador u UN Ferudin Sinirlioglu uputio je pismo Savjetu bezbjednosti UN pred sastanak članica iza zatvorenih vrata radi razgovora o vojnoj ofanzivi.

"Kao što je to bilo i u ranijim protivterorističkim operacijama, odgovor Turske biće proporcionalan, odmjeren i odgovoran. Meta operacije biće teroristi i njihova skloništa, položaji, vojna vozila i oprema. Sve predostrožnosti su preduzete da bi se izbjegla kolateralna šteta nad civilnim stanovništvom", navodi Sinirlioglu u pismu u koje je uvid imala agencija Rojters.

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN odžava se na zahtjev pet evropskih članica Velike Britanije, Francuske, NJemačke, Belgije i Poljske.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan juče je izjavio da će cilj ofanzive pod nazivom "Operacija mirno proljeće" biti eliminacija prijetnje Narodne zaštitne jedinice /IPG/, milicije sirijskih Kurda, te "Islamske države", kao i omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama iz Turske nakon formiranja bezbjednosne zone.

Turska je ofanzivu opravdala Članom 51 Povelje UN koji pokriva pojedinačno ili kolektivno pravo na samoodbranu u slučaju napada.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je veliku zabrinutost zbog razvoja situacija na sjeveroistoku Sirije i "da vojna operacija mora u potpunosti poštovati Povelju UN i međunarodno humanitarno pravo".

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.