Sirija 

OPCV: U napadu na Dumu korišten hlor 

  • 01.03.2019. 22:16

U napadu na sirijski grad Dumu korišćen je hlor, saopšteno je iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV).

U izvještaju Organizacije navodi se da je Misija OPCV za pronalaženje činjenica izvršila brojne posjete mjestu napada i analizirala niz ulaznih podataka, uključujući svjedočenja svjedoka, rezultate analize ekoloških i biomedicinskih uzoraka, a izvršila je i toksikološke i balističke analize, uz dodatne digitalne podatke dobijene od svjedoka, javio je "Sputnjik". 

"Kada je riječ o navodnoj upotrebi toksičnih hemikalija u Dumi, evaluacija i analiza svih ovih informacija daje razuman zaključak da su hemikalije upotrijebljene kao oružje 7. aprila 2018. godine. Toksična hemikalija je sadržavala reaktivni hlor i vjerovatno se radi o molekularnom hloru", ističe se u izvještaju Organizacije. 

SAD, Velika Britanija i Francuska optužile su u aprilu vlasti u Damasku da je njihova vojska izvršila napad hemijskim oružjem, nakon čega su ispalili više od stotinu projektila na objekte za koje su tvrdili da se u njima nalazi hemijsko oružje. 

Napad je izvršen bez čekanja na rezultate istrage OPCV. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja smišljene kako bi se opravdala vojna intervencija spolja.

Тагови: