"Bregzit"

Olakšano otpuštanje radnika sa visokim primanjima

  • 21.02.2019. 22:50

Donji dom njemačkog parlamenta odobrio je danas izmjene zakona o radu kojima se olakšava otpuštanje radnika sa visokim primanjima.

Riječ je o mjerama čiji je cilj ohrabrivanje finansijskih institucija, koje su sada u Londonu, da nakon "Bregzita" pređu u Frankfurt. 

Vlada strahuje da bi strogi njemački zakoni o radu, prema kojima je teško otpustiti radnika bez razumnog objašnjenja, mogli dovesti Frankfurt u nepovoljan položaj u trci za privlačenje banaka koje napuštaju London. 

Zakon će se primjenjivati samo na zaposlene čija zarada godišnje premašuje 221.400 evra bez bonusa i radnike kompanije čiji balans stanja premašuje 15 milijardi evra. 

Prema procjeni Vlade, oko pet hiljada radnika, većinom u oblasti finansija, potpada pod ovaj kriterijum. 

Poslodavci će sada moći da otpuste te radnike u zamjenu za odgovarajuću otpremninu, ali bez obrazloženja ili argumenata koji opravdavaju otpuštanje, a što se trenutno odnosi na sve radnike u Njemačkoj. 

Ukoliko Britanija napusti EU 29. marta banke sa sjedištem u Britaniji potencijalno će izgubiti takozvana "pasoška prava" (passporting rights) koja im omogućavaju da posluju širom EU iz baze u Londonu. 

Neke banke već su izmjestile osoblje ili su otvorile kancelarije u EU u okviru planova za "Bregzit" 29. marta. 

Na Tviteru se pojavila i mapa Velike Britanije na kojoj su obilježena mjesta u kojima će najviše radnika da izgubi posao poslije "Bregzita".
 

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.