Rusija-Ukrajina

Okončana razmjena zarobljenika, evo ko je bio dio razmjene

17:03, 07.09.2019.
Izvor: B92
U Ukrajinu se vratili mornari i novinari, a u Rusiju, pored ostalih, i čovjek koji je bio dio istrage o padu malezijskog aviona.

Rusija i Ukrajina obavili su dugo čekanu razmjenu zarobljenika.

U toj razmjeni oslobođena su i 24 ukrajinska mornara, kao i "važna osoba" koja je dovođena u vezu sa obaranjem aviona u kojem je poginulo 298 osoba.

Ova razmjena bi, nadaju se na obe strane, mogla da dovede do smanjivanja napetosti.

"Moramo da preduzmemo sve mjere da okončamo ovaj strašni rat", rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, dočekujući oslobođene na aerodromu.

Ruske vlasti saopštile su da im je drago što su se njeni građani vratili kućama.

Odnosi dve države drastično su pogoršani 2014. godine kada je Rusija aneksirala poluostrvo Krim, a pobunjenici koje podržava Moskva preuzeli kontrolu nad još dvije oblasti na istoku Ukrajine.

Više od 13.000 osoba poginulo je do sada tokom ovog sukoba.

Na spisku osoba koje je Rusija oslobodila nalaze se 24 ukrajinska mornara koji su zarobljeni u novembru prošle godine u blizini Krima.

Pored posade, Rusi su zarobili i tri ratna broda koja su pokašala da prođu kroz moreuz Kerč. To je jedini morski put kojim su brodovi moglu da dođu do ukrajinske luke Azov.

Ruska mornarica pucala je na Ukrajince i ranilo nekoliko mornara.

U maju je međunarodni tribunal naredio Rusiji da oslobodi i mornare i brodove.

Ukrajinski režiser Oleg Sencov, koji je 2015. osuđen na 20 godina zatvora zbog kovanja terorističkih planova na Krimu u procesu koji su osudile Amerika i Evropska unija, takođe je stigao kući.

On je slovio za glavnog ukrajinskog političkog zatvorenika u Rusiji.

Oslobođen je i novinar Roman Sušenko uhapšen je 2016. u Moskvi, a Rusija ga je optužila za špijunažu.

Na spisku oslobođen su ekstremno desničarski aktivist Mikola Karpjuk i Stanislav Klik. Obojica su 2014. uhapšena u Rusiji pod optužbom da su se tokom 1990-tih borili na strani čečenskih pobunjenika protiv ruske vojske.

Rusija nije zvanično potvrdila imena svojih oslobođenih državljana. Ali najznačajnija i najkontroverznija osoba koja se iz Ukrajine vratila u Rusiju je Volodimir Cemak. On je navodno bio komandant pobunjeničkih protiv-vazdušnih jedinica na istoku Ukrajine.

Cemak je bio osoba od važnosti u istrazi holandskih vlasti o obaranju malezijskog aviona MH17 pre pet godina. Svih 298 putnika je poginulo.

Ostali ruski zarobljenici u Rusiji bili su Jevgenij Mefedov i Pavel Dolženkov, koji su učestvovali u sukobima proruskih grupa i ukrajinskih nacionalista u Odesi, takođe 2014.

Tu je i rusko-ukrajinski novinar Kirilo Višinski, koga je Ukrajina optužila za izdaju.

Vjeruje se da su među oslobođenima i Maksim Odincov i Aleksandar Baranov, dva bivša pripadnika ukrajinske vojske optužena da su prebjegla na rusku stranu.