Francuska

Oko 1.000 traktora na ulicama Pariza

  • 27.11.2019. 09:42

Oko 1.000 traktora blokiraće danas ulice u Parizu u okviru protesta francuskih poljoprivrednika zbog vladine politike i međunarodnih trgovinskih sporazuma za koje oni kažu da im nanose štetu i obaraju životni standard.

Članovi sindikata koji okupljaju poljoprivrednike kreću se prema glavnom gradu iz svih dijelova Francuske i doći će tokom dana u aveniju Foš, nedaleko od Trijumfalne kapije.

Demonstracije su organizovala dva najveća sindikata iz sektora poljoprivrede. Oni su zatražili sastanak sa predsjednikom Emanuelom Makronom da bi izrazili zabrinutost povodom državne politike, za koju tvrde da nanosi štetu francuskoj poljoprivredi.

"Želimo da upozorimo sve da, ako više ne bude poljoprivrednika u Francuskoj, to će imati domino efekat na francusku ekonomiju", izjavio je farmer Aliks Orto.

Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog mnogih stvari, od kritikovanja poljoprivrednih metoda i upotrebe pesticida, do uslova u kojima borave životinje.

Poseban bijes izazvali su napadi aktivista vegana na mesare i farme sa stokom.

Neki poljoprivrednici optužuju Makrona da je požurio sa zabranom glifosfata do 2021. godine jer to ide korak dalje od sadašnje politike Evropske unije. Vlada je obećala da će biti izuzeti farmeri koji nemaju održivu alternativu.