Humanitarci ne odustaju

"Okeanski viking" ponovo spasava migrante

22:48, 30.08.2019.
Izvor: Srna
Spasilački brod "Okeanski viking", koji se nedavno vratio sa plovidbe tokom koje je za 23 dana spasao 356 migranata u Sredozemnom moru, vratiće se na pučinu što je prije moguće, saopštili su danas njegovi operatori.

Brod, kojim zajedno upravljaju organizacija "SOS Mediteran" i "Ljekari bez granica", trenutno je usidren u Marseju, a vratiće se na otvoreno more za nekoliko dana, saopštio je koordinator humanitarne akcije Nikolas Romanijuk. 

On je rekao da se trenuto obavljaju popravke i servisiranja i da će brod isploviti čim taj posao bude završen, prenio je AFP. 

Posada je umorna, ali je i dalje "visoko motivisana", uprkos kompleksnosti spasilačkih misija kod obale Libije, rekao je Romanijuk. 

Poslije spasavanja u opasnim libijskim vodama, migranti, uglavnom Afrikanci, morali su da čekaju 12 dana na brodu zbog spora među državama EU, koje nisu mogle da se dogovore ko će ih primiti. 

Dnevni troškovi održavanja i plovidbe "Okeanskog vikinga" su oko 14.000 evra, a najveći dio novca za finansiranje misije stiže od pojedinaca, izjavila je Sofi Bo, šef "SOS Mediterana".