Bivši predsjednik SAD

Oglasio se Tramp i osuo "paljbu" po Bajdenu

  • Извор: Б92
  • 27.08.2021. 09:42

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je upozorio lidera talibana da će ga "rastrgnuti" F-18 ako krene na Kabul.

Tramp takođe smatra da su talibani uspjeli da zauzmu Avganistan, zato što znaju da je aktuelni predsjednik Džo Bajden previše slab da ih kazni.

Nekadašnji prvi čovjek Amerike govorio je za emisiju na "Fox" televiziji, te je otkrio kakav je dogovor imao sa talibanskim političkim liderom Mulom Abdulom Ganijem Baradarom.

"Abdul, kako sam volio da ga zovem, Abdul je samo mogao da nas čeka", kazao je Tramp u razgovoru telefonom i kazao da je njegova administracija "držala talibane pod potpunom kontrolom".

"Svaki put kada bismo vidjeli da se pomjeraju, napali bi ih sa avionima F-18 i oni bi prestali sa napredovanjem. Ranije bi bili razoreni u komadiće. Sada, nula otpora", dodao je on.

Tramp je istakao da je povlačenje američkih vojnika iz Avganistana "najglupi potez koji je bilo ko napravio u istoriji zemlje".

"Ova zemlja nikada nije vidjela ovakvu glupost, i sada je naša zemlja u nevolji. Samo će biti gore... Bili smo u situaciji kada nisu smjeli ni blizu nas, plašili su nas se", naveo je on i dodao da to više nije slučaj.

"Imao sam dogovor sa talibanskim vođom. To nije bilo lak čovjek. Nije on neki izviđač, kako bih rekao", naveo je nekadašnji predsjednik SAD.

Bivši prvi čovjek SAD sastao se sa vođom talibana devet puta u periodu od 18 mjeseci prije nego što je došlo do dogovora.

"Bilo je teško pregovarati sa osobom koja se borila protiv nas godinama, a sada ih koristimo da nas štite? Pogledajte šta se desilo sa našom zaštitom", objasnio je Tramp.

Tramp smatra da talibani "nisu mogli da vjeruju kada su čuli da se američka vojska povlači iz rata".

"Mislim da su poslali neke borce i nisu naišli na otpor. Držali smo sve pod kontrolom prije nego što je Bajden došao i oni su vidjeli slabost. Bajden ništa nije preduzeo. A zatim su preuzeli zemlju i uništili smo ugled Amerike, naše sjajne zemlje nevjerovatnih ratnika. Oni su i dalje sjajni ratnici, ali i dalje im je potrebno vođstvo koje nemaju", ističe bivši predsjednik SAD.


  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок