Ne zna se ko je postavio kamere u vili

Oglasila se i Srpkinja iz "autsrijske afere": Nisam odgovorna za pad Vlade

  • 22.05.2019. 09:00

Tajana Gudenus, Srpkinja o kojoj su mediji pisali da je srušila austrijsku vladu, oglasila se preko svojih advokata i istakla da nije odgovorna za pad vlade Austrije niti je na bilo koji način uticala na dešavanja koja su dovela do ostavke Hajnca-Kristijana Štrahea.

"Ja nisam odgovorna za pad austrijske vlade, niti sam na bilo koji način uticala na dešavanja koja su dovela do političkih posljedica i ostavke vicekancelara Savezne republike Austrije", navela je Tajana Gudenus u pisanoj izjavi.

Pismom se oglasilo i advokatsko društvo Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus koje je navelo da “označavanjem naše vlastodavke kao nekoga ko svojom "fatalnom privlačnošću" utiče na politička dešavanja odnosno označavanjem kao nekoga ko predstavlјa toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do "pada Vlade" jedne od vodećih država Evropske unije ona postaje meta i ugrožava se njena bezbjednost”.

Tajana Gudenus supruga je šefa zastupničkog kluba FPO-a Johana Gudenusa, jednog od aktera u kopromitirajućem videu.

Kako piše Dojče vele riječ je o mladoj ženi koja potiče iz srpske porodice iz Hrvatske. Navodi se da je Tatjana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno s porodicom izbjegla u Banjaluku nakon početka rata 1992. godine, te da odatle seže poznanstvo sa Miloradom Dodikom koji je bio na njihovoj svadbi, prenosi Avaz.

Jutranji.hr podsjeća na snimak u kojem Štrahe nudi navodnoj nećakinji ruskog milijardera državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci. Štrahe je zbog toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO). Snimak je objavljen u petak, isti dan austrijski kancelar Sebastijan Kurc objavio je raspad koalicije i pozvao na prijevremene izbore. 

U međuvremenu, dok se politički sve tek počelo rasplitati, o snimku se i dalje priča. Nastao je na Ibici, prije izbora u Austriji, u vili koja se iznajmljuje za 1000 evra za noć.

Kamere su bile svuda, pišu mediji, ali još nije poznato ko ih je postavio. Njemački list Špigel tvrdi da izvor koji im je dao snimak želi ostati anoniman i da tvrdi je snimak autentičan. 

Druženje, je navodno, počelo na terasi uz šampanjac, tartar od tune i suši. Družili su se Štrahe, njegova desna ruka i šef FPO-ovog parlamentarnog kluba Johan Gudenus, njegova supruga Tajana Gudenus, Ruskinja koja je nećakinja ruskog oligarha i njen prevodilac. Ruskinja s epredstavila kao Aliona Makarova i ima 250 miliona evra koje ne može staviti u banku jer nisu baš legalni, a želi ih investirati u Austriju. 

Štrahe je, navode mediji, imao određenih sumnji. To je zamka, rekao je nakon što je odmaklo par sati, Gudenusu koji mu je odgovara da nije tako. 

Bogatoj Ruskinji savjetovano je tada da treba kupiti vodeći tabloid u Austriji jer bi time mogla što god želi. Rečeno joj je, prema pisabnju medija, i da pomogne da se FPO domogne pozicije broj 1 i da mogu razgovarati o svemu. 

Zauzvrat joj je , navodno, nuđeno dobijanje državnih konkursa koje sada dobija Strabag. Traženo je i da sve bude legalno.

Štrahe je, piše Špigl, navodnu Ruskinju upoznao preko Gudenusa, koji se smatra najvažnijim posrednikom između FPO-a i Putinove stranke Ujedinjena Rusija. Gudenus je već i prije bio u kontaktu s njom.

Na Ibizi je te večeri, prema tvrdnjama medija, razgovarano je i o zemlji koju je Ruskinja navodno željela da kupi, a Štrahe je imao zemlju za prodaju.Čulo se i da je Ruskinja spremna platiti zemlju  pet puta više nego što ona vrijedi. Na kraju druženja Štrahe, prema navodima Špigla, govori Gudenusu da se za sve pobrine. 
 

(jutarnji.hr, avaz)

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.