Nulta toleranicja prema migrantima

Odvojeno mnogo više djece nego što je Amerika priznala

22:52, 17.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američki istražioci smatraju da je moguće da su vlasti SAD od roditelja odvojile hiljade djece više od 2.737, koliko je priznala administracija predsjednika Donalda Trampa, navodi se u izvještaju kancelarije Generalnog inspektorata američkog Ministarstva za zdravlje i socijalnu pomoć.

Administracija Donalda Trampa sprovela je politiku "nulte tolerancije" prema onima koji ilegalno prelaze granicu SAD, koje su zatvarali i protiv njih pokretali krivične postupke, čak i ako su bili u pitanju roditelji sa djecom. 

Takva politika naišla je na negodovanje nakon objavljivanja podataka o tome, što je natjeralo Trampa da 20. juna potpiše izvršnu naredbu koja je suprotna politici razdvajanja djece migranata od roditelja. 

Izvještaj otkriva da je nakon prvobitne izvršne naredbe od roditelja odvojeno više od stotinu maloljetnika, uključujući više od 20 djece mlađe od pet godina. 

Rojters je u junu objavio da su od oktobra 2016. do februara prošle godine razdvojeni članovi gotovo 1.800 porodica, prije nego što je uvedena politika "nulte tolerancije". 

Međutim, taj postupak praćen je neformalno, tako da nije moguće potvrditi tačan broj porodica čiji su članovi razdvojeni na granici SAD.