Prinudni rad

Odobrena pljenidba imovine "Micubišija"

  • 25.03.2019. 13:25

Sud u Južnoj Koreji odobrio je pljenidbu imovine japanskog industrijskog giganta "Micubiši" jer je tokom Drugog svjetskog rata koristio prisilan rad, saopštila je danas jedna aktivistička grupa.

Japan i Južna Koreja danas su demokratske zemlje, tržišne ekonomije i saveznici SAD, ali je njihov odnos opterećen decenijama kao rezultat brutalne kolonijalne vladavine Tokija nad Korejskim poluostrvom od 1910. do 1945. godine. 

Oko 780 hiljada Korejaca bilo je prisiljeno da rade u korist Japana tokom okupacije, navodi se u podacima iz Seula, ne računajući žene koje su bile primorane da rade kao seksualno roblje japanskih vojnika, prenio je AFP. 

Pet korejskih žrtava je poslije višegodišnje pravne bitke dobilo presudu Vrhovnog suda u novembru kojom je "Micubišiju" naređeno da plati svakom po 132 hiljada dolara. 

Kompanija nije reagovala na sudsko naređenje, pa je okružni sud južno od Seula u petak, 22. marta naredio pljenidbu imovine u vidu njenih autorskih prava i patenata, saopštila je građanska grupa koja brani interese žrtava. 

"Proces obaveznog provođenja odluka nad kriminalnim kompanijama zvanično je počeo", navodi se u danas objavljenom saopštenju. 

Japan tvrdi da su sva istorijska pitanja i nadoknade riješeni sporazumom iz 1965. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi i usvojen paket odštete od oko 800 miliona dolara u grantovima i jeftinim zajmovima. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.