Austrija

Odobren skup ustaša u Blajburgu

12:17, 30.04.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Komemoracija u Blajburgu može se održati, odlučili su okrug Voelkermarkt i austrijska policija, kazao je Rainer Dionisio iz koruške policije.

Odluku su donijeli nakon pravnog savjetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. maj koje im je 25. marta prijavio tzv. "Blajburški počasni vod", piše u utorak Večernji list.

"Okrug Voelkermarkt, u čijem je sklopu i koruška policija, nadležno su tijelo za odluku o skupu u Blajburgu. Prethodnih godina takva odluka nije bila potrebna jer je skup bio pod patronatom Katoličke crkve u Austriji, što više nije slučaj. Evaluacija je bila potrebna jer planirana komemoracija Blajburgškog voda ove godine više ne spada u vjerska događanje te se na nju sada primjenjuje Zakon o javnom okupljanju" kažu u zaključku procjene bezbjednosti skupa okrug Voelkermarkt i koruška policija.

U analizi i procjeni posebno su se držali Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i člana 11 o slobodi okupljanja, čiji drugi paragraf kaže kako se "ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju prava okupljanja, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne bezbjednosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave", navodi dnevnik.

U svjetlu evaluacije Konvencije i drugih zakona, okupljanje se ne zabranjuje, dodaju u zaključku te ističu kako će, kao i prethodnih godina, poduzeti sve mjere da osiguraju bezbjednost lokalnih građana i učesnika manifestacije, ističe Večernji list, podsjećajući da su već prijavljena četiri protesta protiv komemoracije u Blajburgu, prenosi Hina.

Takođe, austrijska policija najavila je oštre mjere protiv osoba koje na bilo koji način budu isticali fašističke oznake.