Milorad Dodik u Beču

Odnosi Republike Srpske i Austrije nikada bolji

  • 11.02.2019. 19:17

Odnosi između Republike Srpske i Austrije nikada nisu bili bolji, poručeno je danas u Beču. Milorad Dodik došao je u goste austrijskom vicekancelaru Štraheu.

Lično prijateljstvo koje gaje se, kažu, održava i na njihove politike, a Štrahe je Dodika pozvao i u zvaničnu posjetu Austriji. Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH kaže da će posjete i biti, čim se za to stvore uslovi.

"Tu je svakako saradnja, ne samo između dvije partije, nego i saradnja koja je moguća u okviru Ausrije, BiH i Republike Srpske, a i onoga što se zove priča odnosa sa EU. Svakako ovo je za mene bila ne samo razmjena mišljenja, nego i neka vrsta edukacije o problemima koji postoje ovdje", kaže Dodik.

U nekih sat vremena, koliko je trajao sastanak, Dodik i Štrahe su prešli nekoliko važnih tema, od austrijskih izbora za Evropski parlament do evropskog puta BiH. Vicekancelar Austrije poručuje da Dodik može da računa na njegovu podršku.

"Poznato je da gospodin Dodik i ja njegujemo prijateljske odnose, a naravno i stranačke. Da to prijateljstvo već dugo godina traje i danas smo se sreli na razgovoru i razgovarali o našim budućim temama. I danas sam uputio i zvaničan poziv Dodiku da bude gost Republike Austrije. I razgovarali smo naravno i o temam u BiH", kaže Štrahe. 

Slobodarska partija na čijem je Strahe čelu i Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika nisu slučajni partneri, kaže šef poslaničkog kluba Slobodarske stranke Johan Gudenus. Dvije partije, kaže, povezuju patriotske ideje koje sprovode. Tako nešto prepoznala je i stranka Sjeverna liga iz Italije, na čiju podršku SNSD, takođe, može da računa u budućnosti.

"Meni je uvijek dragao kada je naš lični prijatelj Milorad Dodik u gost ovdje u Beču i koji je sad predsjedavajući Predsjedništva BiH. Naši odnosi su izuzetno dobri i kroz ovakve susrete ih produbljujemo i želimo da nastavimo dobru saradnju. U Dodiku imamo prijatelja kada nam je potrebna pomoć, a to želimo da vratimo gospodinu Dodiku", kaže Gudenus.

"Smatram da je sastanak bio veoma produktivan i veoma dobar. Smatram da će nakon izbora za Evropski parlament doći do velikih promjena i očekujemo tu drugu Evropu", kaže Dante Kataneo, član italijanske stranke Sjeverna liga.

Slobodarska partija i Sjeverna liga su vladajuće partije u svojim zemljama. Zalažu se za tradicionalne vrijednosti, ali i ekonomski i društveni prosperitet. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина