Albanija

Odloženi izbori, policija tjerala demonstrante suzavcem FOTO

  • 09.06.2019. 09:53

Albanski predsjednik Ilir Meta odložio je lokalne izbore u toj zemlji, koji su bili zakazani za 30. jun i iskazao veliku zabrinutost zbog duboke političke krize u zemlji.

Pristalice albanskih opozicionih stranaka ponovno su pozvali premijera Edija Ramu da podnese ostavku i otvori put za raspisivanje novih izbora, a policija je na okupljanja odgovorila vodenim topovima i suzavcem.

Noseći transparente s porukama “Rama odlazi” nekoliko hiljada demonstranata radosno je pozdravilo izjavu čelnika Demokratske stranke Lulzima Baše koji je rekao da će lokalni izbori planirani 30. juna biti otkazani predsjedničkim ukazom, prenosi Hina.

Opozicija već dva mjeseca na protestima traži ostavku Edija Rame, koji je na vlasti od 2013., te odbija učestvovati na lokalnim izborima.

– Naša će se borba nastaviti sve do odlaska Edija Rame – rekao je Baša pristalicama na osmom po redu okupljanju od februara kada su zastupnici njegove stranke prekinuli veze s parlamentom.

– O njegovoj ostavci ne može se pregovarati – rekao je Baša.

Krijumčar droge kupovao glasove za Raminu stranku

Međutim, Rama je na skupu održanom na jugu zemlje najavio da “će se izbori održati 30. juna” i da je “socijalistička većina odlučna provesti do kraja pravosudnu reformu ključnu za evropsku budućnost Albanije”, javlja agencija AFP.

Protestni skup u subotu održan je nekoliko dana pošto je njemački list objavio dio tajne audiosnimke koja otkriva da je poznati krijumčar droge iz Drača kupovao glasove za Raminu stranku socijalista na izborima 2017.

Rama te optužbe odbacuje i tvrdi da je snimka političko sredstvo za ucjenu vlade.

Uprkos pozivima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se pat pozicija riješi dijalogom, dvije su strane ukopane na svojim pozicijama te je premijer Rama već počeo kampanju bez opozicionih stranaka.

Evropska komisija pozvala je Evropski savjet da odobri otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom na sastanku krajem juna, no sve članice EU nisu tome sklone.

Albanski predsjednik Ilir Meta najavio je nakon protesta da je odlučio otkazati lokalne izbore zbog krize.

Тагови: