Britanija u haosu

Odbačeni svi prijedlozi za Bregzit

  • 02.04.2019. 08:28

Britanski poslanici odbacili su sinoć sve četiri alternativne opcije za Bregzit, koji je zapao u ćorsokak nakon što je plan Tereze Mej doživeo neuspjeh. To praktično znači da Britanija napušta Evropsku uniju bez dogovora 12. aprila.

Odbacili su sve četiri opcije, među kojima je bila i carinska unija po ugladu na odnos Norveške sa EU i novi referendum o članstvu u Uniji.

Opozicioni Laburisti glasali su za tri prijedloga, ali vladajući Demokratski unionisti iz Sjeverne Irske nisu podržali nijedan.

Konzervativcima je inače ostavljeno da sami odluče kako da glasaju, bez partijskog naređenja.

"Članovi parlamenta moraju da donesu važne odluke, ali je jedna stvar jasna: moramo da napustimo Evropsku uniju na uređen način. Naravno da bi Bregzit bez sporazuma bio loša opcija i za britansku privredu i za EU, ali i ostanak u carinskoj uniji ili prihvatanje jedinstvenog tržišta značilo bi da su dovedena u sumnju neka od obećanja data na opštim izborima. Najbolji put naprijed jeste da se podrži pristup Tereze Mej", poručio je Majkl Gov, ministar za životnu sredinu Velike Britanije.

"Pokušavamo da dođemo do kompromisa ali ono što premijerka mora da zna jeste da kompromis znači nešto dati i nešto dobiti. Ostati na zajedničkom tržištu, što je jedna od opcija, nije u skladu sa našom politikom, ali je bolje od sporazuma Tereze Mej, i svakako bolje od toga da nema nikakvog sporazuma", napomenula je Emili Tornberi, ministarka inostranih poslova u senci.

Poruka iz Brisela je nedvosmislena – vrijeme je da se britanski parlament izjasni.

"Imali smo mnogo strpljenja sa našim britanskim prijateljima, ali je ono na izmaku. Želeo bih da se u Britaniji postigne saglanost narednih sati, dana, o tome kako krenuti naprijed. Do danas smo znali čemu se parlament protivi, ali još ne znamo za šta bi glasao. Lopta je u britanskom dvorištu", istakao je Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije.

Nijedno od glasanja u parlamentu nije pravno obavezujuće što znači da je na vladi da li će da primjeni odluke poslanika.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.