Prema najnovijim podacima

Od korona virusa u svijetu preminulo 3.000 zdravstvenih radnika

19:52, 14.07.2020.
Izvor: klix.ba
Organizacija za ljudska prava Amnesty International saopštila je da je od posljedica korona virusa preminulo tri hiljade zdravstvenih radnika širom svijeta i da se suočavaju s brojnim izazovima tokom pandemije.

Amnesty International je upozorio na neodgovarajuće uslove u kojima rade – nisku platu, dugo radno vrijeme i nasilje koje trpe, navodi Al Jazeera English.

U izvještaju ove organizacije navedeno je da je u Rusiji preminuo najveći broj ovih radnika, njih 545. Nešto manji broj preminulih je u Velikoj Britaniji 540. Slijede ih Sjedinjene Američke Države u kojima je preminulo 507 zdravstvenih radnika.

– Pandemija COVID-19 se sve više pogoršava u cijelom svijetu. Zato apelujemo na vlasti da ozbiljno shvate zdravstvene i druge esencijalne radnike. Veoma je uznemirujuće vidjeti da vlasti kažnjavaju radnike koji su nezadovoljni zbog uslova rada i kojima su ugroženi životi  izjavila je Sanhita Ambast iz Amnesty Internationala.

U Brazilu je preminuo 351 zdravstveni radnik, a u Meksiku i drugim latinoameričkim državama 248.

Ljekari, medicinske sestre i drugi na društvenim mrežama često ukazuju na to u kakvim uslovima rade. Vlasti su na udaru kritika zato što nisu osigurale dovoljno zaštitne opreme za njih. Neki su suočeni s oštrim reakcijama vlasti, što podrazumijeva hapšenja, prijetnje i drugo – upozorili su iz Amnesty Internationala.

Tvrde da su zdravstveni radnici crne boje kože i etničkih manjina u Velikoj Britaniji, Indiji i Finskoj posebno marginalizovani.