Italija

Očekuju se nove restrikcije: Virus se širi, uvode se oštrije mjere

  • 17.10.2020. 10:56

Italijanska vlada danas i sutra vanredno će zasjedati, a već u ponedjeljak se očekuju nove restrikcije kako bi se ograničilo širenje korona virusa, pišu italijanski mediji.

Pred činjenicom da se broj novozaraženih eksponencijano širi, u posljednja 24 sata premašio 10 hiljada dnevno, vlada razmatra dalje pooštravanje zaštitinih mjera, ni sedam dana nakon posljednje promjene.

Nakon protesta majki predsjednik južne italijanske regije Kampanja Vičenco de Luka modifikovao je svoju odluku o zatvranju škola i vrtića zbog širenja covida-19.

U regiji ostaju otvorena dječja obdaništa, ali za sada učenici i studenti nastavljaju da prate nastavu onlajn, jer je u pojedinim školama između 100 i 200 nastavnika i učenika zaraženo.

"Loša odluka zatvoriti škole", kaže ministarka obrazovanja Lučia Azolina koja tvrdi da đaci i studenti "umjesto u školama, sada điraju po šoping centrima".

Očekuje se da će vlada razmotriti odluku da se rad od kuće, onlajn, primjeni gdje god je to moguće, promjenu radnog vremena, sa različitim početkom, kako bi se u velikim gradovima rasteritio gradski prvoz, zatvaranje barova i restorana ranije i zabranu točenja alkohola napolju.

Ova posljednja mjera je usmjerena na smanjenje učesnika "movide", okupljanja mladih koje nije ni smanjeno ni prestalo uprkos podacima da je, zbog nepoštovanja mjera zaštite, upravo tu najveća cirkulacija virusa.

Prema mišljenju savetnika ministra za zdravstvo, univerzitetskog profesiora iz Rima Valtera Ričardija "gužve u javnom prevozu onemogućavaju kontrolu širenja zaraze i traganje za osobama sa kojima je zaraženi bio u kontaktu" i zato aplejuje na vladu i radne orgaizacije da što prije organizuju klizni, to jest početak radnog vremena u različito vrijeme.

Predsjednik Udurženja ljekarskih komora doktor Filipo Aneli je uputio apel vladi da "što prije donese nove restriktivne mjere jer se odjeljenja intenzivne njege u bolnicama širom Italije pune velikom brzinom novih oboljelih od covida-19. Takođe apelovao je na građane da se pridržavaju mjera ograničenja, jer je situacija teška i ozbiljna", tvrdi doktor Aneli.

Specijalni komesar vlade za nadgledanje bolničkih službi i odjeljenja Domeniko Arkuri zatražio je od regija da aktiviraju novih 1.600 mjesta u odjeljenjima intenzivne njege za koje je vlada već ranije obezbjedila neophodnu opremu.