Oboren spomenik španskom konkvistadoru

  • 07.05.2021. 21:20

BOGOTA - Pripadnici starosjedilačkih naroda u Kolumbiji oborili su danas statuu španskom konkvistadoru Gonzalu Himenezu de Kesadi, koji je osnovao glavni grad Bogotu, dok se nastavlju protesti protiv vlade.

Na fotografijama na društvenim mrežama vide se pripadnici naroda Misak kako stoje na praznom pijedestalu u centru Bogote dok statua leži na zemlji sa slomljenom rukom.

Najmanje 26 ljudi izgubilo je život u sukobima demonstranata i snaga bezbjednosti od kada su počeli protesti protiv vlade predsjednika Ivana Dukea 28. aprila zbog poreske reforme.

Starosjedilački narodi pridružili su se sindikatima, studentima i drugim grupama koje traže promjene vladine politike u oblastima zdravstva, obrazovanja i nejednakosti.

"Istorijski gledano De Kesada je bio najveći koljač, mučitelj, pljačkaš i silovatelj naših žena i djece", navodi se u sapštenju grupe naroda Misak. Ova zajednica, koja potiče sa juga zemlje stigla je do spomenika u svitanje. Ovaj spomenik podignut je 1960. godine.

U saopštenju se navodi da su "elitističke porodice potomci De Kesade" proizvele najveće probleme u zemlji, uključujući poresku reformu, koja je nedavno ukinuta.

Od septembra 2020. godine starosjedioci na jugozapadu Kolumbije oborili su najmanje tri spomenika konkvistadorima.

Oni i dalje traže svoja prava na zemlju ali su često žrtva višestrukog sukoba u Kolumbiji u kojima su suprotstavljeni ljevičarski gerilci, narko bande, desničarske paravojne formacije i oružane snage Kolumbije

Тагови: