Rusija

Objavljena priprema pilota za nuklearni napad

  • 02.10.2019. 18:38

Tokom simulacije nuklearnog napada snimljena je unutrašnjost bombardera B-52, a zahvaljujući snimku "isplivali" su neki detalji koji dosad nisu viđeni.

Video prikazuje pripreme za strateški uzlet bombardera, uključujući i pokretanje motora. Prvi detalj, koji nikada ranije nije otkriven, jeste kontrolna tabla za nuklearno oružje, prenosi "Sputnjik".

Tako na 27. sekundi snimka mogu se vidjeti prekidači za aktiviranje nuklearnog oružja, otključavanje oružja (sa lijeve strane) i dugme za aktivaciju.

Zatim se na 35. sekundi snimka primjećuju dva dugmeta. Gornji je prekidač za automatsko ili ručno pokretanje. Pošto je odabran ručni režim, pilot mora da pritisne dugme kako bi izvršio nuklearni napad.

Na kraju snimka može se vidjeti da pilot nosi takozvanu PLZT kacigu. Svrha te kacige je da zaštiti oči pilota od bljeska nuklearne eksplozije, jer ona može da ih oslijepi i do 10 minuta.

Ta kaciga ima providne kristale koji se automatski boje kada detektuju intenzivan sjaj. One su obično hermetičke upakovane, objašnjeno je na portalu "Aviationist".

Ove slike je napravio Džef Bolton. On je prvi čovjek koji je objavio video-snimak iz kabine bombardera B-2 tokom leta.

Тагови: